• Cover Jaarboek Preserveren (c) Stichting Archiefpublicaties
nieuws

Vlaams Architectuurinstituut en Het Nieuwe Instituut schrijven samen artikel in het Jaarboek Preserveren

Op 29 november presenteerde de Stichting Archiefpublicaties haar negentiende jaarboek, met als titel Preserveren. Stappen zetten in een nieuw vakgebied. Het Vlaams Architectuurinstituut verzorgde samen met de Nederlandse collega’s van Het Nieuwe Instituut een artikel over het preserveren van digitale architectuurarchieven.

De Stichting Archiefpublicaties (S@P) geeft sinds 1999 de Jaarboeken uit. Deze Jaarboeken bevatten artikelen die een beeld geven van de (inter)nationale wetenschappelijke ontwikkelingen op de vakgebieden archivistiek en informatiemanagement, meestal gelieerd aan één thema.

In zeventien hoofdstukken beschrijft dit jaarboek het ontstaan en de ontwikkeling van digitale preservering. Een nieuw vakgebied waarin verschillende disciplines elkaar versterken en waarin flink gepionierd wordt.

Wim Lowet (VAi) en Frans Neggers (HNI) schreven samen de bijdrage over architecten en hun archieven, die in toenemende mate digitaal zijn. Aan de hand van vier thema’s gaan ze dieper in op het traject dat beide instellingen hebben doorlopen om een antwoord te bieden op deze ontwikkeling.

Het Jaarboek Preserveren kan u online raadplegen en bestellen bij Stichting Archiefpublicaties.