• (c) Architectuurarchief Vlaanderen

Erfgoed en bouwbedrijf: adviespagina's

Welkom op deze adviespagina's voor bouwbedrijven die aan de slag willen met hun erfgoed. Veel bouwbedrijven bewaren immers waardevol erfgoed, gaande van unieke plannen en maquettes, waardevolle gegevensreeksen tot de vakkennis van hun medewerkers.

Met deze adviespagina's wil het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven bouwbedrijven een leidraad geven om hun waardevolle erfgoed efficiënter te beheren en in te zetten, tot nut van zowel bedrijf als maatschappij.

Heb je vragen over het nut van erfgoedbeheer voor jouw bedrijf? Op deze pagina zetten we alle argumenten op een rij.

Zoals verder in deze pagina's duidelijk zal worden is erfgoed een ruim begrip waaronder bijzonder veel kan vallen. Het gaat aan de ene kant om je archieven en collecties, maar ook om alle kennis en informatie binnen je bedrijf. Kennis en vaardigheden kan je neerschrijven maar kan ook enkel in de hoofden van de werknemers zitten. Het geheel aan voorwerpen, archieven, informatie, gebouwen, collecties en kennis kunnen we beschouwen als potentieel erfgoed.

De adviespagina's

Deze pagina's bieden advies op maat voor bouwbedrijven over archiefzorg, collectiezorg, informatie- en kennismanagement.

Neem eerst eens enkele algemene aandachtspunten voor erfgoedbeheer door. Bekijk daarnaast ook zeker de 4 redenen om bedrijfserfgoed te beheren en te bewaren of laat je inspireren door enkele praktijkvoorbeelden.

De adviezen zijn opgesplitst in drie thematische blokken:

De drie thema's zijn niet strikt afgebakend, je kan doorheen de verschillende onderdelen grasduinen en je zal zien dat veel informatie op elkaar inspeelt.

Wat kan CVAa voor je doen?

Het CVAa wil met zijn expertise bedrijven bijstaan in het uitbouwen van een goed erfgoedbeheer. Zowel voor archief, kennis/informatie als collecties kan je terecht bij het CVAa. 

Misschien maak je als bedrijf nog weinig gebruik van enkele van je archieven of collecties? Misschien zie je ze vooral als een last, maar wil je ze ook niet verloren laten gaan? In dat geval is het de moeite waard om een overdracht van je archieven of collecties aan een openbare archiefinstelling te overwegen.

Ook hiervoor kan je terecht bij het CVAa. Samen zoeken we naar een gepaste bewaarplaats voor je erfgoed. Het CVAa heeft een zeer uitgebreid netwerk van bewaarinstellingen, allemaal met een eigen profiel. Het is belangrijk dat zowel de schenker als de bewaargever op dezelfde golflengte zitten en gelijkaardige verwachtingen hebben met betrekking tot de overdracht. Het CVAa staat je graag bij met advies, hier vind je het contactformulier.